Περικλής

Ο Περικλής καταγόταν από το αριστοκρατικό γένος των Αλκμεωνιδών, ήταν γιος του Ξάνθιππου και της Αγαρίστης κι απόγονος του Κλεισθένη. Το 472 π.Χ. παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στην πολιτική ζωή της Αθήνας ως χορηγός των "Περσών" του Αισχύλου. Περισσότερο γνωστός έγινε το 463/2 π.Χ., όταν διαφώνησε με την πολιτική γραμμή του Κίμωνα, ενώ ένα χρόνο αργότερα υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη. Στα χρόνια της πολιτικής του θητείας φρόντισε να κατασκευαστούν πολλά σπουδαία κτίσματα στην Αθήνα. Το οικοδομικό αυτό πρόγραμμα ενίσχυσε την πολιτική του θέση και συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητάς του, με αποτέλεσμα να επανεκλέγεται στρατηγός από το 443 π.Χ. έως το 429 π.Χ., με μόνη εξαίρεση ενός χρόνου το 430 π.Χ.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός της αρχαίας Αθήνας. Ήταν γιος του Ξανθίππου, του νικητή των Περσών στη Μυκάλη (479 π.Χ.). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 494 π.Χ. Ήταν πολύ ευφυής και εκπαιδεύτηκε από άριστους δασκάλους. Η ιδιωτική του ζωή ήταν απλή, μέτρια και λιτή. Διακρινόταν για τη μετριοφροσύνη του, καθώς και για την έλλειψη μνησικακίας προς τους υβριστές του. Απέφευγε τις θορυβώδεις διασκεδάσεις, γι' αυτό και δε σύχναζε σε συμπόσια και σε γιορτές. Ποτέ δεν έβγαινε έξω από το σπίτι του, παρά μόνο όταν πήγαινε στην Εκκλησία του Δήμου ή στην αγορά. Στο σπίτι του δεχόταν φίλους, σοφούς και καλλιτέχνες, όπως τον περίφημο αγαλματοποιό Φειδία, τους ποιητές Ευριπίδη και Σοφοκλή, τους φιλοσόφους Πρωταγόρα, Αναξαγόρα, Σωκράτη κ.ά.
Η διαγωγή αυτή έδωσε στον Περικλή μεγάλη δύναμη. Αποκλειστικά και μόνο με την ευφυΐα και τις αρετές του έγινε άρχοντας της Αθήνας. Στην αρχή τον επισκίαζε ο Κίμωνας με τα μεγάλα και λαμπρά έργα του. Αλλά μετά την εξορία του μεγάλου αυτού άνδρα, και ακόμα περισσότερο μετά το θάνατό του, έμεινε ο πρώτος στην πόλη, και την υπεροχή αυτή την κράτησε για 20 χρόνια (449 - 429 π.Χ.), κατά τα οποία στερέωσε την εξουσία της Αθήνας και την έκανε ένδοξη και ισχυρή.

ΠΙΣΩ